Kvalita masa přeštického černostrakatého prasete = Meat quality of Prestice Black-Pied pig

To chci

Původní plemena zvířat si zachovávají řadu cenných vlastností, např. vysoký stupeň přizpůsobivosti k podmínkám prostředí, odolnost klimatickým stresům, místním parazitům a patogenům a lepší využití místních krmivových zdrojů. V České republice je mezi genetické zdroje hospodářských zvířat zařazeno plemeno prasat přeštické celý popis

Uloženo v:

Podrobná bibliografie

Hlavní autor
Eva Václavková
Další autoři
Jaroslava Bělková
Typ dokumentu
Články
Fyzický popis
5 ilustrací
Publikováno v
Výživa a potraviny. -- ISSN 1211-846X. -- Roč. 74, č. 4 (2019), s. 86-89
Témata
Popis jednotky
4 fotografie, 1 tabulka
Bibliografie
Literatura na straně 88-89 (14 záznamů)

Zdroj:


MARC

LEADER 00000naa a2200000 i 4500
001 czpb000177355
FMT A N
LDR 0 0 |0 0naa a22 i 4500 
003 CZ PrUZP
005 20190913104745.0
007 ta
008 190913s2019 xr ao f b 000 0 cze d
040 |a ABA009  |b cze  |e rda 
041 0 |a cze  |b eng 
043 |a e-xr--- 
072 7 |a 636  |x Chov zvířat. Živočišná výroba  |2 Konspekt  |9 24 
072 7 |a 637  |x Živočišné produkty  |2 Konspekt  |9 24 
080 |a 636.2  |2 MRF 
080 |a 636.05  |2 MRF 
080 |a 637.5'64  |2 MRF 
100 1 |a Václavková, Eva  |7 jx20080411015  |u Výzkumný ústav živočišné výroby, Praha, Oddělení chovu prasat Kostelec nad Orlicí  |4 aut 
245 1 0 |a Kvalita masa přeštického černostrakatého prasete =  |b Meat quality of Prestice Black-Pied pig /  |c Eva Václavková, Jaroslava Bělková 
246 3 1 |a Meat quality of Prestice Black-Pied pig 
300 |b 5 ilustrací 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a jiný  |b nz  |2 rdacarrier 
500 |a 4 fotografie, 1 tabulka 
504 |a Literatura na straně 88-89 (14 záznamů) 
520 3 |a Původní plemena zvířat si zachovávají řadu cenných vlastností, např. vysoký stupeň přizpůsobivosti k podmínkám prostředí, odolnost klimatickým stresům, místním parazitům a patogenům a lepší využití místních krmivových zdrojů. V České republice je mezi genetické zdroje hospodářských zvířat zařazeno plemeno prasat přeštické černostrakaté. Za běžných intenzivních podmínek výkrmu se vyznačuje méně příznivou jatečnou hodnotou a nelze ho srovnávat s výkonností moderních masných plemen a hybridů. Současný systém zpeněžování jatečných prasat chovatele přeštických prasat do jisté míry znevýhodňuje. Přeštické prase se vyznačuje nižší intenzitou růstu, nižším podílem masa v jatečném těle a naopak vyšším podílem tuku. Z hlediska senzorické kvality je maso přeštických prasat vysoce ceněné a může být využito pro výrobu specifických regionálních produktů. 
520 3 9 |a The original breeds of animals retain a number of valuable traits, such as a high degree of adaptability to environmental conditions, resistance to climatic stress, local parasites and pathogens, and better use of local feed sources. In the Czech Republic, the genetic resources of farm animals include the Prestice Black-Pied pig. Under normal intensive fattening conditions, it has a less favorable carcass value and cannot be compared to modern meat breeds and hybrids. The current system of carcass pig classification is not advantageous for Prestice pig breeders. The breed is characterized by lower growth rate, lower meat content in the carcass and higher fat content. In terms of sensory quality, the meat of Prestice Black-Pied pigs is highly valued and can be used for production of special regional meat products.  |9 eng 
546 |a Český text, anglický abstrakt 
650 0 9 |a CZECH REPUBLIC  |2 agrovoc 
650 0 9 |a PORK  |2 agrovoc 
650 0 9 |a FOOD CONSUMPTION  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Food quality  |2 agrovoc 
650 0 9 |a SWINE  |2 agrovoc 
650 0 9 |a LAND RACES  |2 agrovoc 
650 0 9 |a HISTORY  |2 agrovoc 
650 0 9 |a ANIMAL GENETIC RESOURCES  |2 agrovoc 
650 0 9 |a RESOURCE CONSERVATION  |2 agrovoc 
650 0 9 |a RESISTANCE TO INJURIOUS FACTORS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a FREE RANGE HUSBANDRY  |2 agrovoc 
650 0 9 |a EXTENSIVE HUSBANDRY  |2 agrovoc 
650 0 9 |a CROSSBREEDING  |2 agrovoc 
650 0 9 |a CROSSBREDS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a MEAT PERFORMANCE  |2 agrovoc 
650 0 9 |a GROWTH RATE  |2 agrovoc 
650 0 9 |a WEIGHT GAIN  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Meat quality  |2 agrovoc 
650 0 9 |a LIPID CONTENT  |2 agrovoc 
650 0 9 |a FATTY ACIDS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a SATURATED FATTY ACIDS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a QUALITY CONTROLS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Food adulteration  |2 agrovoc 
650 0 9 |a inspection  |2 agrovoc 
650 0 9 |a MEAT PRODUCTS  |2 agrovoc 
653 0 |a přehledová práce 
653 0 |a regionální potraviny 
653 0 |a delikatesy 
653 0 |a intramuskulární tuk 
650 0 7 |a Česká republika  |2 agrovoc 
650 0 7 |a vepřové maso  |2 agrovoc 
650 0 7 |a spotřeba potravin  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kvalita potravin  |2 agrovoc 
650 0 7 |a prasata  |2 agrovoc 
650 0 7 |a krajová plemena  |2 agrovoc 
650 0 7 |a historie  |2 agrovoc 
650 0 7 |a genetické zdroje zvířat  |2 agrovoc 
650 0 7 |a uchování zdrojů  |2 agrovoc 
650 0 7 |a odolnost ke škodlivým činitelům  |2 agrovoc 
650 0 7 |a chov zvířat ve výběhu  |2 agrovoc 
650 0 7 |a extenzivní chov zvířat  |2 agrovoc 
650 0 7 |a křížení  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kříženci  |2 agrovoc 
650 0 7 |a masná užitkovost  |2 agrovoc 
650 0 7 |a rychlost růstu  |2 agrovoc 
650 0 7 |a hmotnostní přírůstek  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kvalita masa  |2 agrovoc 
650 0 7 |a obsah lipidů  |2 agrovoc 
650 0 7 |a mastné kyseliny  |2 agrovoc 
650 0 7 |a nasycené mastné kyseliny  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kontrola kvality  |2 agrovoc 
650 0 7 |a falšování potravin  |2 agrovoc 
650 0 7 |a inspekce  |2 agrovoc 
650 0 7 |a masné výrobky  |2 agrovoc 
700 1 |a Bělková, Jaroslava  |7 xx0241064  |u VÚŽV, Kostelec nad Orlicí  |4 aut 
773 0 |t Výživa a potraviny  |x 1211-846X  |g Roč. 74, č. 4 (2019), s. 86-89  |q 74:4  |9 2019 
LKR |a ITM  |b 97084  |l UZP50  |y 2019 
910 |a ABA009  |t rs 
SIF |z DN  |d 20190912