Vybrané vlastnosti výsekového masa a které faktory je ovlivňují = Selected meat quality traits and their influencing factors
Mezi základní vlastnosti masa patří barva, schopnost vázat vodu a křehkost. Tyto vlastnosti jsou ovlivněné chemickým složením masa (svalu), podílem typů svalových vláken, fyzikálně-chemickým stavem svalu a celistvostí vnitřních struktur svalových vláken. K nejvýznamnějším proměnným, které působí na řadu vlastností masa, je hodnota … celý popis
Uloženo v:
Podrobná bibliografie
- Hlavní autor
- Typ dokumentu
- Články
- Fyzický popis
- Ilustrace
- Publikováno v
- Maso. -- ISSN 1210-4086. -- Roč. 26, č. 3 (2015), s. 26-28, 30-34
- Témata
- Popis jednotky
- 2 barevné fotografie, 2 schémata, 1 tabulka
- Bibliografie
- Literatura na s. 33-34,
Zdroj:
Česká zemědělská a potravinářská bibliografie
Záznam není součástí řezu
MARC
LEADER | 00000naa a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | czpb000172146 | ||
FMT | A | N | |
LDR | 0 | 0 | |0 0naa a22 i 4500 |
003 | CZ PrUZP | ||
005 | 20180822110621.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 180821s2015 xr ao f b 000 0 cze d | ||
040 | |a ABA009 |b cze |e rda | ||
041 | 0 | |a cze |b eng | |
072 | 7 | |a 637 |x Živočišné produkty |2 Konspekt |9 24 | |
080 | |a 637.5 |2 MRF | ||
100 | 1 | |a Kameník, Josef |7 uzp2007413329 |u Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Ústav hygieny a technologie masa |4 aut | |
245 | 1 | 0 | |a Vybrané vlastnosti výsekového masa a které faktory je ovlivňují = |b Selected meat quality traits and their influencing factors / |c J. Kameník |
246 | 3 | 1 | |a Selected meat quality traits and their influencing factors |
300 | |b Ilustrace | ||
336 | |a text |b txt |2 rdacontent | ||
337 | |a bez média |b n |2 rdamedia | ||
338 | |a svazek |b nc |2 rdacarrier | ||
500 | |a 2 barevné fotografie, 2 schémata, 1 tabulka | ||
504 | |a Literatura na s. 33-34, |b 27 záznamů | ||
520 | |a Mezi základní vlastnosti masa patří barva, schopnost vázat vodu a křehkost. Tyto vlastnosti jsou ovlivněné chemickým složením masa (svalu), podílem typů svalových vláken, fyzikálně-chemickým stavem svalu a celistvostí vnitřních struktur svalových vláken. K nejvýznamnějším proměnným, které působí na řadu vlastností masa, je hodnota pH. Ve svalech postmortálně hodnota pH klesá. Rychlost a hloubka poklesu pak hraje klíčovou roli na vlastnosti masa. | ||
520 | 3 | 9 | |a Colour, water-holding capacity and tenderness belong to the important meat quality traits. They are impacted by the chemical composition of meat (muscle), the type of muscle fibers, the physico-chemical status of the muscle and integrality or degradation in the cytoskeleton of muscle fibers. The pH value is one of the most important variables that affect many characteristics of meat. pH falls in muscles post-mortem. The rate and extent of pH fall are fundamental in determining quality of raw meat. |9 eng |
546 | |a Český text, český souhrn a anglický abstrakt | ||
650 | 0 | 9 | |a MEAT |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a CHEMICOPHYSICAL PROPERTIES |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a ORGANOLEPTIC PROPERTIES |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a COLOUR |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a SMELL |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a JUICINESS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a WATER HOLDING CAPACITY |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a WATER BINDING CAPACITY |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a TENDERNESS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a CHEMICAL COMPOSITION |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a MUSCLE FIBRES |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a PH |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a POSTMORTEM CHANGES |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a Meat quality |2 agrovoc |
653 | 0 | |a schopnost vázat vodu | |
653 | 0 | |a křehkost masa | |
650 | 0 | 7 | |a maso |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a fyzikálně-chemické vlastnosti |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a organoleptické vlastnosti |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a barva |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a pach |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a šťavnatost |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a vodní kapacita |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a retenční kapacita vody |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a jemnost |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a chemické složení |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a svalová vlákna |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a pH |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a posmrtné změny |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a kvalita masa |2 agrovoc |
773 | 0 | |t Maso |x 1210-4086 |g Roč. 26, č. 3 (2015), s. 26-28, 30-34 |q 26:3 |9 2015 | |
LKR | |a ITM |b 98466 |l UZP50 |y 2015 | ||
910 | |a ABA009 |t rs | ||
SIF | |z JA |d 20180821 |