Vliv užitkového typu volů na kvalitativní parametry jatečně upraveného těla a hovězího masa = The influence of steers commercial type on the carcass and beef quality

To chci

Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu volů na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 27 volů (10 ks čistokrevných volů plemene Českého strakatého skotu celý popis

Uloženo v:

Podrobná bibliografie

Hlavní autor
Eliška Dračková
Další autoři
Jan Šubrt
Radek Filipčík, 1979-
Typ dokumentu
Články
Fyzický popis
Ilustrace
Publikováno v
Maso. -- ISSN 1210-4086. -- Roč. 26, č. 2 (2015), s. 44-47
Témata
Popis jednotky
2 grafy, 3 tabulky
Bibliografie
Literatura na s. 46-47,

Zdroj:


MARC

LEADER 00000naa a2200000 i 4500
001 czpb000172080
FMT A N
LDR 0 0 |0 0naa a22 i 4500 
003 CZ PrUZP
005 20180821105851.0
007 ta
008 180816s2015 xr ad f b 000 0 cze d
040 |a ABA009  |b cze  |e rda 
041 0 |a cze  |b eng 
072 7 |a 637  |x Živočišné produkty  |2 Konspekt  |9 24 
080 |a 637.5'62  |2 MRF 
080 |a 636.2  |2 MRF 
100 1 |a Dračková, Eliška,  |u Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta, Ústav chovu a šlechtění zvířat  |4 aut 
245 1 0 |a Vliv užitkového typu volů na kvalitativní parametry jatečně upraveného těla a hovězího masa =  |b The influence of steers commercial type on the carcass and beef quality /  |c E. Dračková, J. Šubrt, R. Filipčík 
246 3 1 |a The influence of steers commercial type on the carcass and beef quality 
300 |b Ilustrace 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a 2 grafy, 3 tabulky 
504 |a Literatura na s. 46-47,  |b 13 záznamů 
520 |a Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu volů na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 27 volů (10 ks čistokrevných volů plemene Českého strakatého skotu (C), 9 ks kříženců C s plemenem Charolais (Ch) a 8 ks kříženců C s plemenem Galloway (Ga)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti volů. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější využití užitkového křížení s plemenem Charolais nebo chov volů Českého strakatého skotu v čistokrevné formě. U ukazatelů nutriční kvality hovězího masa byly stanoveny významnější rozdíly (p < 0,05) jen v obsahu intramuskulárního tuku mezi skupinou volů s 50 % podílem plemene Ga a ostatními 2 skupinami. V intenzitě barvy hovězího masa byla zjištěna diference (p < 0,05) mezi skupinou s podílem plemene Galloway a ostatními testovanými skupinami volů. Nejsvětlejší odstín barvy masa byl zaznamenán u kříženců s podílem plemene Charolais. 
520 3 9 |a The aim of this study was to evaluate the effect of steers commercial type on the quality of beef carcass and beef meat (dry matter, content of protein, content of fat, content of ash). The values in CIELab system were also monitored. Totally 27 steers were included in the experiment (10 purebreed Czech Fleckvieh (C), 8 crossbreed C with Galloway (Ga) and 9 crossbreed C with Charolais (Ch)). The selected parameters were evaluated according to the breed of steers. The results show that the carcass quality was the best in Czech Fleckvieh purebreed or in crossbreed Czech Fleckvieh with Charolaise. Nutrition parameters of beef were significantly different (p < 0.05) only for content of intramuscular fat between C × Ga and others groups. There was detected statistical significance (p < 0.05) in the colour of beef meat between crossbreed C × Ga and others steers groups. The palest scales were in beef meat from crossbreed C × Ch.  |9 eng 
546 |a Český text, český souhrn a anglický abstrakt 
650 0 9 |a CATTLE  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Livestock breeds  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Pedigree livestock  |2 agrovoc 
650 0 9 |a CROSSBREDS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a BULLOCKS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a CARCASS COMPOSITION  |2 agrovoc 
650 0 9 |a BEEF  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Meat quality  |2 agrovoc 
650 0 9 |a NUTRITIVE VALUE  |2 agrovoc 
650 0 9 |a DRY MATTER CONTENT  |2 agrovoc 
650 0 9 |a LIPID CONTENT  |2 agrovoc 
650 0 9 |a PROTEIN CONTENT  |2 agrovoc 
650 0 9 |a ASH CONTENT  |2 agrovoc 
650 0 9 |a COLOUR  |2 agrovoc 
650 0 9 |a PH  |2 agrovoc 
653 0 |a skot český strakatý 
653 0 |a charolais 
653 0 |a galloway 
653 0 |a intramuskulární tuk 
650 0 7 |a skot  |2 agrovoc 
650 0 7 |a plemena hospodářských zvířat  |2 agrovoc 
650 0 7 |a čistokrevná zvířata  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kříženci  |2 agrovoc 
650 0 7 |a voli  |2 agrovoc 
650 0 7 |a složení jatečného trupu  |2 agrovoc 
650 0 7 |a hovězí maso  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kvalita masa  |2 agrovoc 
650 0 7 |a nutriční hodnota  |2 agrovoc 
650 0 7 |a obsah sušiny  |2 agrovoc 
650 0 7 |a obsah lipidů  |2 agrovoc 
650 0 7 |a obsah bílkovin  |2 agrovoc 
650 0 7 |a obsah popelovin  |2 agrovoc 
650 0 7 |a barva  |2 agrovoc 
650 0 7 |a pH  |2 agrovoc 
700 1 |a Šubrt, Jan  |7 jx20041130031  |u Mendelu v Brně  |4 aut 
700 1 |a Filipčík, Radek,  |d 1979-  |7 stk2008428831  |u Mendelu v Brně  |4 aut 
773 0 |t Maso  |x 1210-4086  |g Roč. 26, č. 2 (2015), s. 44-47  |q 26:2  |9 2015 
LKR |a ITM  |b 98466  |l UZP50  |y 2015 
910 |a ABA009  |t rs 
SIF |z JA  |d 20180816