Vliv užitkového typu volů na kvalitativní parametry jatečně upraveného těla a hovězího masa = The influence of steers commercial type on the carcass and beef quality
Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu volů na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 27 volů (10 ks čistokrevných volů plemene Českého strakatého skotu … celý popis
Uloženo v:
Podrobná bibliografie
- Hlavní autor
- Další autoři
- Typ dokumentu
- Články
- Fyzický popis
- Ilustrace
- Publikováno v
- Maso. -- ISSN 1210-4086. -- Roč. 26, č. 2 (2015), s. 44-47
- Témata
- Popis jednotky
- 2 grafy, 3 tabulky
- Bibliografie
- Literatura na s. 46-47,
Zdroj:
Česká zemědělská a potravinářská bibliografie
Záznam není součástí řezu
MARC
LEADER | 00000naa a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | czpb000172080 | ||
FMT | A | N | |
LDR | 0 | 0 | |0 0naa a22 i 4500 |
003 | CZ PrUZP | ||
005 | 20180821105851.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 180816s2015 xr ad f b 000 0 cze d | ||
040 | |a ABA009 |b cze |e rda | ||
041 | 0 | |a cze |b eng | |
072 | 7 | |a 637 |x Živočišné produkty |2 Konspekt |9 24 | |
080 | |a 637.5'62 |2 MRF | ||
080 | |a 636.2 |2 MRF | ||
100 | 1 | |a Dračková, Eliška, |u Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta, Ústav chovu a šlechtění zvířat |4 aut | |
245 | 1 | 0 | |a Vliv užitkového typu volů na kvalitativní parametry jatečně upraveného těla a hovězího masa = |b The influence of steers commercial type on the carcass and beef quality / |c E. Dračková, J. Šubrt, R. Filipčík |
246 | 3 | 1 | |a The influence of steers commercial type on the carcass and beef quality |
300 | |b Ilustrace | ||
336 | |a text |b txt |2 rdacontent | ||
337 | |a bez média |b n |2 rdamedia | ||
338 | |a svazek |b nc |2 rdacarrier | ||
500 | |a 2 grafy, 3 tabulky | ||
504 | |a Literatura na s. 46-47, |b 13 záznamů | ||
520 | |a Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu volů na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 27 volů (10 ks čistokrevných volů plemene Českého strakatého skotu (C), 9 ks kříženců C s plemenem Charolais (Ch) a 8 ks kříženců C s plemenem Galloway (Ga)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti volů. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější využití užitkového křížení s plemenem Charolais nebo chov volů Českého strakatého skotu v čistokrevné formě. U ukazatelů nutriční kvality hovězího masa byly stanoveny významnější rozdíly (p < 0,05) jen v obsahu intramuskulárního tuku mezi skupinou volů s 50 % podílem plemene Ga a ostatními 2 skupinami. V intenzitě barvy hovězího masa byla zjištěna diference (p < 0,05) mezi skupinou s podílem plemene Galloway a ostatními testovanými skupinami volů. Nejsvětlejší odstín barvy masa byl zaznamenán u kříženců s podílem plemene Charolais. | ||
520 | 3 | 9 | |a The aim of this study was to evaluate the effect of steers commercial type on the quality of beef carcass and beef meat (dry matter, content of protein, content of fat, content of ash). The values in CIELab system were also monitored. Totally 27 steers were included in the experiment (10 purebreed Czech Fleckvieh (C), 8 crossbreed C with Galloway (Ga) and 9 crossbreed C with Charolais (Ch)). The selected parameters were evaluated according to the breed of steers. The results show that the carcass quality was the best in Czech Fleckvieh purebreed or in crossbreed Czech Fleckvieh with Charolaise. Nutrition parameters of beef were significantly different (p < 0.05) only for content of intramuscular fat between C × Ga and others groups. There was detected statistical significance (p < 0.05) in the colour of beef meat between crossbreed C × Ga and others steers groups. The palest scales were in beef meat from crossbreed C × Ch. |9 eng |
546 | |a Český text, český souhrn a anglický abstrakt | ||
650 | 0 | 9 | |a CATTLE |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a Livestock breeds |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a Pedigree livestock |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a CROSSBREDS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a BULLOCKS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a CARCASS COMPOSITION |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a BEEF |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a Meat quality |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a NUTRITIVE VALUE |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a DRY MATTER CONTENT |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a LIPID CONTENT |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a PROTEIN CONTENT |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a ASH CONTENT |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a COLOUR |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a PH |2 agrovoc |
653 | 0 | |a skot český strakatý | |
653 | 0 | |a charolais | |
653 | 0 | |a galloway | |
653 | 0 | |a intramuskulární tuk | |
650 | 0 | 7 | |a skot |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a plemena hospodářských zvířat |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a čistokrevná zvířata |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a kříženci |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a voli |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a složení jatečného trupu |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a hovězí maso |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a kvalita masa |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a nutriční hodnota |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a obsah sušiny |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a obsah lipidů |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a obsah bílkovin |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a obsah popelovin |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a barva |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a pH |2 agrovoc |
700 | 1 | |a Šubrt, Jan |7 jx20041130031 |u Mendelu v Brně |4 aut | |
700 | 1 | |a Filipčík, Radek, |d 1979- |7 stk2008428831 |u Mendelu v Brně |4 aut | |
773 | 0 | |t Maso |x 1210-4086 |g Roč. 26, č. 2 (2015), s. 44-47 |q 26:2 |9 2015 | |
LKR | |a ITM |b 98466 |l UZP50 |y 2015 | ||
910 | |a ABA009 |t rs | ||
SIF | |z JA |d 20180816 |