Vliv plemene a různých kříženců jehňat beránků na jakost masa = Effect of breed and different crossbreeds of lambs males on meat quality

To chci

Effect of breed (German Long-wooled breed, GL, n = 6) and different crossbreeds of lambs males of breeds GL, Merino (M) and Oxford Down (OD) on meat quality was evaluated on the basis of laboratory analyses of muscle of right rack (musculus triceps brachii). Following crossbreeds of lambs were evaluated: OD 50 M 25 GL (n = 6), GL 50 OD (n = 6), OD 75 GL (n = celý popis

Uloženo v:

Podrobná bibliografie

Hlavní autor
Jan Kuchtík, 1958-
Další autoři
František Horák, 1931-
Typ dokumentu
Články
Fyzický popis
3 il.
Publikováno v
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. -- ISSN 1211-8516. -- Roč. 55, č. 4 (2007), s. 37-42
Témata
Popis jednotky
Tab.
Bibliografie
Lit. na s. 42

Zdroj:


MARC

LEADER 00000naa a2200000 a 4500
001 czpb000105279
FMT A N
LDR 0 0 |0 0naa a22 a 4500 
003 CZ PrUZP
005 20080331100653.0
007 ta
008 080328s2007 xr a f b 000 0 cze d
040 |a ABA009  |b cze 
041 0 |a cze  |b eng 
072 7 |a 636  |x Živočišná výroba  |2 Konspekt  |9 24 
072 7 |a 637  |x Živočišné produkty  |2 Konspekt  |9 24 
080 |a 636.32/.38  |2 MRF-sel 
080 |a 637.5  |2 MRF-sel 
100 1 |a Kuchtík, Jan,  |d 1958-  |7 mzk2003208463  |u Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Ústav chovu a šlechtění zvířat, Brno  |4 aut 
245 1 0 |a Vliv plemene a různých kříženců jehňat beránků na jakost masa =  |b Effect of breed and different crossbreeds of lambs males on meat quality /  |c J. Kuchtík, F. Horák 
246 3 1 |a Effect of breed and different crossbreeds of lambs males on meat quality 
300 |b 3 il. 
500 |a Tab. 
504 |a Lit. na s. 42 
520 3 |a Effect of breed (German Long-wooled breed, GL, n = 6) and different crossbreeds of lambs males of breeds GL, Merino (M) and Oxford Down (OD) on meat quality was evaluated on the basis of laboratory analyses of muscle of right rack (musculus triceps brachii). Following crossbreeds of lambs were evaluated: OD 50 M 25 GL (n = 6), GL 50 OD (n = 6), OD 75 GL (n = 6) and GL 75 OD (n = 6). Breed and crossbreeds had a highly significant effect on contents of intramuscular fat (IMF) and ash. The factor of breed and crossbreeds had also a highly significant effect on water holding capacity and reflectance and a significant effect on pH of meat in the period of 24 hours after slaughter (pH 24). On the other hand the factor of breed and different crossbreeds had not significant effect on contents of dry matter (DM), protein (P), myoglobin, hydroxyproline, collagen, elastin and connective tissue. This factor had not also significant effect on energy value in the original matter. The highest values of DM (23.60 %) and IMF (3.56 %) were found in OD 50 M 25 GL. The highest values of ash (1.05 %) were foud in GL 100 and OD 75 GL. The highest value of connective tissue (2.23 mg in 100 g of muscle) was found in OD 50 M 25 GL. On the other hand its lowest content (1.86 mg in 100 g of muscle) was found in OD 75 GL.  |9 eng 
546 |a Český text, český souhrn a anglický abstrakt 
650 0 9 |a LAMBS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a RAMS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a BREEDS (ANIMALS)  |2 agrovoc 
650 0 9 |a CROSSBREDS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a LAMB MEAT  |2 agrovoc 
650 0 9 |a CHEMICAL COMPOSITION  |2 agrovoc 
650 0 9 |a QUALITY  |2 agrovoc 
653 0 |a ovce německá dlouhovlnná 
653 0 |a merino 
653 0 |a oxford down 
650 0 7 |a jehňata  |2 agrovoc 
650 0 7 |a berani  |2 agrovoc 
650 0 7 |a plemena zvířat  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kříženci  |2 agrovoc 
650 0 7 |a jehněčí maso  |2 agrovoc 
650 0 7 |a chemické složení  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kvalita  |2 agrovoc 
700 1 |a Horák, František,  |d 1931-  |7 jk01042051  |u MZLU v Brně  |4 aut 
773 0 |t Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis  |x 1211-8516  |g Roč. 55, č. 4 (2007), s. 37-42  |q 55:4  |9 2007 
LKR |a ITM  |b 97179  |l UZP50  |y 2007 
SIF |z JA  |d 20080328 
910 |a ABA009  |t rs