Barva mladého hovězího masa
Byla hodnocena barva masa z mladých býčků a volků černostrakatého nížinného plemene. Hmotnost jatečně opracovaného těla byla 180-220 kg. Pokusné skupiny býčků a volků byly krmeny koncentrovanými krmivy, kontrolní skupiny býčků konvenčním způsobem. Byly hodnoceny vzorky M. longissimus, část thoracis, z úrovně 8. hrudního obratle. … celý popis
Uloženo v:
Podrobná bibliografie
- Další autoři
- , , , ,
- Typ dokumentu
- Články
- Fyzický popis
- 3 tab., lit. 18
- Publikováno v
- Živočišná výroba. -- ISSN 0044-4847. -- roč. 41, č. 7, (1996), s. 321-325
- Témata
- Popis jednotky
- Res. cze, eng
Zdroj:
Česká zemědělská a potravinářská bibliografie
Záznam není součástí řezu
MARC
LEADER | 00000naa a2200000 a 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | czpb000027204 | ||
FMT | A | N | |
LDR | 0 | 0 | |0 0naa a22 a 4500 |
003 | CZ PrUZP | ||
005 | 20091020175607.0 | ||
008 | 960808s1996 xr f cze | ||
040 | |a ABA009 |b cze | ||
080 | |a 636.2 |2 MRF | ||
080 | |a 637.5 |2 MRF | ||
245 | 0 | 0 | |a Barva mladého hovězího masa / |c Ivo Ingr, J. Soutor, G. Chládek, S. Regassa, Š. Chodil |
300 | |b 3 tab., lit. 18 | ||
500 | |a Res. cze, eng | ||
520 | |a Byla hodnocena barva masa z mladých býčků a volků černostrakatého nížinného plemene. Hmotnost jatečně opracovaného těla byla 180-220 kg. Pokusné skupiny býčků a volků byly krmeny koncentrovanými krmivy, kontrolní skupiny býčků konvenčním způsobem. Byly hodnoceny vzorky M. longissimus, část thoracis, z úrovně 8. hrudního obratle. Vzorky byly odebrány za 24 h po poražení zvířat. Obsah myoglobinu se pohyboval v rozmezí 2500 až 3400 mg.kg-1, hodnoty remise při 525 nm od 5,4 do 9,4 procent. Rozdíly obou jakostních znaků mezi býčky a volky a mezi zvířaty kontrolními a pokusnými byly neprůkazné. Vztah mezi hodnotami myoglobinu a remise byl vesměs neprůkazný. Dále byly hodnoceny korelace mezi senzorickým hodnocením barvy masa, obsahem myoglobinu a hodnotami remise při 525 a 685 nm. Obsah myoglobinu byl v neprůkazné korelaci s ostatními ukazateli, vzájemné korelace mezi dalšími ukazateli barvy byly vysoce signifikantní. Barva mladého hovězího je poměrně velmi světlá a pro spotřebitele lákavá. | ||
653 | 0 | |a barva | |
653 | 0 | |a býček | |
653 | 0 | |a maso hovězí | |
653 | 0 | |a vlastnosti senzorické | |
653 | 0 | |a volek | |
700 | 1 | |a Ingr, Ivo, |d 1936-2016 |7 jn20000401163 |u Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Ústav technologie potravin AF, Brno | |
700 | 1 | |a Soutor, Jiří, |u Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Ústav technologie potravin AF, Brno | |
700 | 1 | |a Chládek, Gustav, |d 1956- |7 mzk2006368071 |u Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Ústav technologie potravin AF, Brno | |
700 | 1 | |a Regassa, Shimelis, |u Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Ústav technologie potravin AF, Brno | |
700 | 1 | |a Chodil, Š., |u Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Ústav technologie potravin AF, Brno | |
773 | 0 | |t Živočišná výroba |x 0044-4847 |g roč. 41, č. 7, (1996), s. 321-325 |q 41:7 |9 1996 | |
LKR | |a ITM |b 141944 |l UZP50 |y 1996 | ||
CAS | |a a | ||
SIF | |z Ka |d 19960808 | ||
098 | |a V060303 | ||
098 | |a Z020700 | ||
910 | |a ABA009 |t rs |