Barva mladého hovězího masa

To chci

Byla hodnocena barva masa z mladých býčků a volků černostrakatého nížinného plemene. Hmotnost jatečně opracovaného těla byla 180-220 kg. Pokusné skupiny býčků a volků byly krmeny koncentrovanými krmivy, kontrolní skupiny býčků konvenčním způsobem. Byly hodnoceny vzorky M. longissimus, část thoracis, z úrovně 8. hrudního obratle. celý popis

Uloženo v:

Podrobná bibliografie

Další autoři
Ivo Ingr, 1936-2016 , Jiří Soutor, Gustav Chládek, 1956- , Shimelis Regassa, Š. Chodil
Typ dokumentu
Články
Fyzický popis
3 tab., lit. 18
Publikováno v
Živočišná výroba. -- ISSN 0044-4847. -- roč. 41, č. 7, (1996), s. 321-325
Témata
Popis jednotky
Res. cze, eng

Zdroj:


MARC

LEADER 00000naa a2200000 a 4500
001 czpb000027204
FMT A N
LDR 0 0 |0 0naa a22 a 4500 
003 CZ PrUZP
005 20091020175607.0
008 960808s1996 xr f cze
040 |a ABA009  |b cze 
080 |a 636.2  |2 MRF 
080 |a 637.5  |2 MRF 
245 0 0 |a Barva mladého hovězího masa /  |c Ivo Ingr, J. Soutor, G. Chládek, S. Regassa, Š. Chodil 
300 |b 3 tab., lit. 18 
500 |a Res. cze, eng 
520 |a Byla hodnocena barva masa z mladých býčků a volků černostrakatého nížinného plemene. Hmotnost jatečně opracovaného těla byla 180-220 kg. Pokusné skupiny býčků a volků byly krmeny koncentrovanými krmivy, kontrolní skupiny býčků konvenčním způsobem. Byly hodnoceny vzorky M. longissimus, část thoracis, z úrovně 8. hrudního obratle. Vzorky byly odebrány za 24 h po poražení zvířat. Obsah myoglobinu se pohyboval v rozmezí 2500 až 3400 mg.kg-1, hodnoty remise při 525 nm od 5,4 do 9,4 procent. Rozdíly obou jakostních znaků mezi býčky a volky a mezi zvířaty kontrolními a pokusnými byly neprůkazné. Vztah mezi hodnotami myoglobinu a remise byl vesměs neprůkazný. Dále byly hodnoceny korelace mezi senzorickým hodnocením barvy masa, obsahem myoglobinu a hodnotami remise při 525 a 685 nm. Obsah myoglobinu byl v neprůkazné korelaci s ostatními ukazateli, vzájemné korelace mezi dalšími ukazateli barvy byly vysoce signifikantní. Barva mladého hovězího je poměrně velmi světlá a pro spotřebitele lákavá. 
653 0 |a barva 
653 0 |a býček 
653 0 |a maso hovězí 
653 0 |a vlastnosti senzorické 
653 0 |a volek 
700 1 |a Ingr, Ivo,  |d 1936-2016  |7 jn20000401163  |u Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Ústav technologie potravin AF, Brno 
700 1 |a Soutor, Jiří,  |u Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Ústav technologie potravin AF, Brno 
700 1 |a Chládek, Gustav,  |d 1956-  |7 mzk2006368071  |u Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Ústav technologie potravin AF, Brno 
700 1 |a Regassa, Shimelis,  |u Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Ústav technologie potravin AF, Brno 
700 1 |a Chodil, Š.,  |u Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Ústav technologie potravin AF, Brno 
773 0 |t Živočišná výroba  |x 0044-4847  |g roč. 41, č. 7, (1996), s. 321-325  |q 41:7  |9 1996 
LKR |a ITM  |b 141944  |l UZP50  |y 1996 
CAS |a a 
SIF |z Ka  |d 19960808 
098 |a V060303 
098 |a Z020700 
910 |a ABA009  |t rs