Comparison of Microbiological Parameters of Fresh Goat Cheeses Produced on Farms in the Czech Republic Using Conventional and Organic Farming Method

To chci

The paper deals with microbiological parameters of goat cheeses produced on two farms during several years. The first farm used conventional farming method with about 130 dairy goats and the second one applied organic farming method with approximately 500 dairy goats. In samples of fresh goat cheese taken in four years, there were determined the following groups celý popis

Uloženo v:

Podrobná bibliografie

Hlavní autor
Libor Kalhotka, 1976-
Další autoři
Jitka Přichystalová , Lenka Dostálová, Květoslava Šustová , Michaela Hůlová, Eva Burdová, Jan Kuchtík, 1958-
Typ dokumentu
Články
Fyzický popis
7 ilustrací
Publikováno v
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. -- ISSN 1211-8516. -- Roč. 67, č. 3 (2019), s. 695-704
Témata
Popis jednotky
1 graf, 6 tabulek
Bibliografie
Seznam literatury na s. 702-704,

Zdroj:

Informace o zdroji

MARC

LEADER 00000naa a2200000 i 4500
001 czpb000179804
003 CZ PrUZP
005 20200422164351.0
007 ta
007 cr cn
008 200403s2019 xr ad f b 0000 0 cze d
040 |a ABA009  |b cze  |e rda 
072 7 |a 631  |x Zemědělství. Pedologie. Agrotechnika. Agroekologie  |2 Konspekt  |9 24 
072 7 |a 637  |x Živočišné produkty  |2 Konspekt  |9 24 
072 7 |a 636  |x Chov zvířat. Živočišná výroba  |2 Konspekt  |9 24 
072 7 |a 579  |x Mikrobiologie  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 631.147  |2 MRF 
080 |a 637.3  |2 MRF 
080 |a 636.39  |2 MRF 
080 |a 579.083  |2 MRF 
100 1 |a Kalhotka, Libor,  |d 1976-  |u Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta, Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin  |7 stk2008441703  |4 aut 
245 1 0 |a Comparison of Microbiological Parameters of Fresh Goat Cheeses Produced on Farms in the Czech Republic Using Conventional and Organic Farming Method /  |c Libor Kalhotka, Jitka Přichystalová, Lenka Dostálová, Květoslava Šustová, Michaela Hůlová, Eva Burdová, Jan Kuchtík 
300 |b 7 ilustrací 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a jiný  |b nz  |2 rdacarrier 
500 |a 1 graf, 6 tabulek 
504 |a Seznam literatury na s. 702-704,  |b 39 záznamů 
520 3 9 |a The paper deals with microbiological parameters of goat cheeses produced on two farms during several years. The first farm used conventional farming method with about 130 dairy goats and the second one applied organic farming method with approximately 500 dairy goats. In samples of fresh goat cheese taken in four years, there were determined the following groups of microorganisms: total count of microorganisms, lactic acid bacteria, coliform bacteria, psychrotrophic microorganisms, enterococci and micromycetes. The comparison of the average numbers of individual groups of microorganisms in cheeses showed a statistically significant difference between the farms. Microbiological quality was found worse at cheeses manufactured at the farm using organic farming method, compared with cheeses from the conventional farm. Higher numbers of coliforms, psychrotrophic microorganisms, enterococci and fungi were more frequently detected in cheeses from the organic farm. Worse microbiological quality of the cheese was also reflected in sensory properties, especially the smell, colour and consistency which was evident when preparing individual samples.  |9 eng 
530 |a Dostupné též na internetu (ISSN 2464-8310) 
546 |a Anglický text, anglický abstrakt 
650 0 7 |a FARMS  |2 agrovoc 
650 0 7 |a organic husbandry  |2 agrovoc 
650 0 7 |a NANNYGOATS  |2 agrovoc 
650 0 7 |a GOAT MILK  |2 agrovoc 
650 0 7 |a Food processing  |2 agrovoc 
650 0 7 |a FERMENTED PRODUCTS  |2 agrovoc 
650 0 7 |a CHEESE  |2 agrovoc 
650 0 7 |a FRESH PRODUCTS  |2 agrovoc 
650 0 7 |a Food quality  |2 agrovoc 
650 0 7 |a QUALITY CONTROLS  |2 agrovoc 
650 0 7 |a MICROBIOLOGICAL ANALYSIS  |2 agrovoc 
650 0 7 |a LACTIC ACID BACTERIA  |2 agrovoc 
650 0 7 |a COLIFORM BACTERIA  |2 agrovoc 
650 0 7 |a PSYCHROPHILIC MICROORGANISMS  |2 agrovoc 
650 0 7 |a ENTEROCOCCUS  |2 agrovoc 
650 0 7 |a FUNGI  |2 agrovoc 
650 0 7 |a Microorganism counting  |2 agrovoc 
650 0 7 |a ORGANOLEPTIC PROPERTIES  |2 agrovoc 
650 0 7 |a SMELL  |2 agrovoc 
650 0 7 |a COLOUR  |2 agrovoc 
650 0 7 |a CONSISTENCY  |2 agrovoc 
650 0 7 |a zemědělské podniky  |2 agrovoc 
650 0 7 |a alternativní zemědělství  |7 ph114031  |2 czenas 
650 0 7 |a organické hospodářství  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kozy (samice)  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kozí mléko  |2 agrovoc 
650 0 7 |a zpracování potravin  |2 agrovoc 
650 0 7 |a fermentované výrobky  |2 agrovoc 
650 0 7 |a sýr  |2 agrovoc 
650 0 7 |a čerstvé výrobky  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kvalita potravin  |2 agrovoc 
650 0 7 |a management jakosti  |7 ph115218  |2 agrovoc 
650 0 7 |a mikrobiologická analýza  |2 agrovoc 
650 0 7 |a baktérie mléčného kvašení  |2 agrovoc 
650 0 7 |a koliformní baktérie  |2 agrovoc 
650 0 7 |a psychrofilní mikroorganismy  |2 agrovoc 
650 0 7 |a Enterococcus  |2 agrovoc 
650 0 7 |a houby  |7 ph114706  |2 agrovoc 
650 0 7 |a počítání mikroorganismů  |2 agrovoc 
650 0 7 |a organoleptické vlastnosti  |2 agrovoc 
650 0 7 |a pach  |2 agrovoc 
650 0 7 |a barva  |2 agrovoc 
650 0 7 |a konzistence  |2 agrovoc 
653 0 |a mikromycety 
700 1 |a Přichystalová, Jitka  |u Mendelu v Brně, AF, Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin  |7 uzp2012706307  |4 aut 
700 1 |a Dostálová, Lenka ,  |u Mendelu v Brně, AF, Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin  |4 aut 
700 1 |a Šustová, Květoslava  |u Mendelu v Brně, AF, Ústav technologie potravin  |7 stk2009493274  |4 aut 
700 1 |a Hůlová, Michaela  |u Mendelu v Brně, AF, Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin  |4 aut 
700 1 |a Burdová, Eva,  |u Mendelu v Brně, AF, Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin  |4 aut 
700 1 |a Kuchtík, Jan,  |d 1958-  |u Mendelu v Brně, AF, Ústav chovu a šlechtění zvířat  |7 mzk2003208463  |4 aut 
773 0 |t Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis  |x 1211-8516  |g Roč. 67, č. 3 (2019), s. 695-704  |q 67:3  |9 2019 
856 4 1 |u https://acta.mendelu.cz/media/pdf/actaun_2019067030695.pdf  |q text/pdf  |y Plný text  |4 N 
910 |a ABA009  |x czpb000179804 
990 |a RS 
998 |a http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001817310&local_base=ANL