Chromatografické stanovení biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech = Chromatographic Determination of Biogenic Amines and Polyamines in Ripening Cheeses

To chci

The objective of the study was to standardize determination of biogenic amines (BA) and polyamines (PA) in ripening cheeses by LC after their extraction with aqueous HCl and derivatization with dansyl chloride, and to verify the method using the cheeses with expected high contents of BA and PA. The central and edge parts of twenty-week-old Edam cheeses from two celý popis

Uloženo v:

Podrobná bibliografie

Hlavní autor
Tomáš Komprda
Další autoři
Vlastimil Dohnal, 1976-
Olga Cwiková
Typ dokumentu
Články
Fyzický popis
Ilustrace
Publikováno v
Chemické listy. -- ISSN 0009-2770. -- Roč. 108, č. 12 (2014), s. 1140-1144
Témata
Popis jednotky
3 grafy, 1 tabulka
Bibliografie
Literatura na s. 1144,

Zdroj:

Informace o zdroji

MARC

LEADER 00000naa a2200000 i 4500
001 czpb000168635
003 CZ PrUZP
005 20171218095532.0
007 ta
007 cr cn
008 171214s2014 xr ad f b 000 0 cze d
040 |a ABA009  |b cze  |e rda 
041 0 |a cze  |b eng 
072 7 |a 637  |x Živočišné produkty  |2 Konspekt  |9 24 
072 7 |a 543  |x Analytická chemie  |2 Konspekt  |9 10 
080 |a 637.3  |2 MRF 
080 |a 543.544  |2 MRF 
100 1 |a Komprda, Tomáš  |u Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta, Ústav technologie potravin  |7 xx0020180  |4 aut 
245 1 0 |a Chromatografické stanovení biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech =  |b Chromatographic Determination of Biogenic Amines and Polyamines in Ripening Cheeses /  |c Tomáš Komprda, Vlastimil Dohnal a Olga Cwiková 
246 3 1 |a Chromatographic Determination of Biogenic Amines and Polyamines in Ripening Cheeses 
300 |b Ilustrace 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a 3 grafy, 1 tabulka 
504 |a Literatura na s. 1144,  |b 11 záznamů 
520 3 9 |a The objective of the study was to standardize determination of biogenic amines (BA) and polyamines (PA) in ripening cheeses by LC after their extraction with aqueous HCl and derivatization with dansyl chloride, and to verify the method using the cheeses with expected high contents of BA and PA. The central and edge parts of twenty-week-old Edam cheeses from two sources, with two fat contents and using two starter cultures were analyzed. The limits of detection and recoveries ranged from 0.008 to 0.0013 mg.kg-1 and from 84 % to 96 %, respectively. Total amines (BA+PA) in the cheeses ranged from 60 to 709 mg.kg-1.  |9 eng 
530 |a Dostupné též na internetu (ISSN 1213-7103) 
546 |a Český text, anglický abstrakt 
650 0 7 |a MILK PRODUCTS  |2 agrovoc 
650 0 7 |a CHEESE  |2 agrovoc 
650 0 7 |a RIPENING  |2 agrovoc 
650 0 7 |a BIOGENIC AMINES  |2 agrovoc 
650 0 7 |a POLYAMINES  |2 agrovoc 
650 0 7 |a CHROMATOGRAPHY  |2 agrovoc 
650 0 7 |a HARD CHEESE  |2 agrovoc 
650 0 7 |a HPLC  |2 agrovoc 
650 0 7 |a PRODUCTION  |2 agrovoc 
650 0 7 |a FOOD TECHNOLOGY  |2 agrovoc 
650 0 7 |a MICROBIAL FLORA  |2 agrovoc 
650 0 7 |a LIPID CONTENT  |2 agrovoc 
650 0 7 |a mléčné výrobky  |2 agrovoc 
650 0 7 |a sýr  |2 agrovoc 
650 0 7 |a zrání  |2 agrovoc 
650 0 7 |a biogenní aminy  |2 agrovoc 
650 0 7 |a polyaminy  |2 agrovoc 
650 0 7 |a analytické metody  |2 agrovoc 
650 0 7 |a chromatografie  |2 agrovoc 
650 0 7 |a tvrdé sýry  |2 agrovoc 
650 0 7 |a HPLC  |2 agrovoc 
650 0 7 |a výroba  |2 agrovoc 
650 0 7 |a potravinářská technologie  |2 agrovoc 
650 0 7 |a mikrobiální flóra  |2 agrovoc 
650 0 7 |a obsah lipidů  |2 agrovoc 
653 0 |a kapalinová chromatografie  |a eidam  |a startovací kultury 
700 1 |a Dohnal, Vlastimil,  |d 1976-  |u Univerzita Hradec Králové, Přírodovědecká fakulta, Katedra chemie  |7 pna2015873045  |4 aut 
700 1 |a Cwiková, Olga  |u Mendelu v Brně  |7 xx0176052  |4 aut 
773 0 |t Chemické listy  |x 0009-2770  |g Roč. 108, č. 12 (2014), s. 1140-1144  |q 108:12  |9 2014 
856 4 1 |u http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_12_1140-1144.pdf  |q text/pdf  |y Plný text  |4 N 
910 |a ABA009  |x czpb000168635 
990 |a RS 
998 |a http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001695277&local_base=ANL