The influence of genotype and environment on arabinoxylan and beta-glucan contents in grain of spring barley (Hordeum vulgare L.)

To chci

Arabinoxylan and beta-glucan contents are limiting factors for a wider use of barley production. Arabinoxylan and beta-glucan contents were assessed in grain samples in sets of seven malting hulled varieties, three hull-less lines and one hull-less spring variety grown in the localities of Branišovice, Žabčice, and Kroměříž in 2009 to 2011. Further, the celý popis

Uloženo v:

Podrobná bibliografie

Hlavní autor
Pavel Macháň
Další autoři
Jaroslava Ehrenbergerová, 1944- , Radim Cerkal, 1974- , Karolína Benešová , Kateřina Vaculová, 1953-
Typ dokumentu
Články
Fyzický popis
Ilustrace
Publikováno v
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. -- ISSN 1211-8516. -- Roč. 62, č. 3 (2014), s. 553-560
Témata
Popis jednotky
3 grafy, 5 tabulek
Bibliografie
Literatura na s. 559-560

Zdroj:

Informace o zdroji

MARC

LEADER 00000naa a2200000 i 4500
001 czpb000156116
003 CZ PrUZP
005 20150519112403.0
007 ta
007 cr cn
008 150514s2014 xr ad f b 000 0 eng d
040 |a ABA009  |b cze  |e rda 
043 |a e-xr---  |b e-xr-jm  |b e-xr-zl  |2 czenas 
072 7 |a 633  |x Rostlinná výroba  |2 Konspekt  |9 24 
080 |a 633.16  |2 MRF 
100 1 |a Macháň, Pavel,  |u Mendelova univerzita v Brně, Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství  |4 aut 
245 1 4 |a The influence of genotype and environment on arabinoxylan and beta-glucan contents in grain of spring barley (Hordeum vulgare L.) /  |c Pavel Macháň, Jaroslava Ehrenbergerová, Radim Cerkal, Karolína Benešová, Kateřina Vaculová 
300 |b Ilustrace 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a jiný  |b nz  |2 rdacarrier 
500 |a 3 grafy, 5 tabulek 
504 |a Literatura na s. 559-560 
520 3 9 |a Arabinoxylan and beta-glucan contents are limiting factors for a wider use of barley production. Arabinoxylan and beta-glucan contents were assessed in grain samples in sets of seven malting hulled varieties, three hull-less lines and one hull-less spring variety grown in the localities of Branišovice, Žabčice, and Kroměříž in 2009 to 2011. Further, the effect of growing technologies on the level of these non-starch polysaccharides was studied. Variability of arabinoxylan contents was affected most significantly by a genotype and growing technology whereas variability of beta-glucan contents was mostly affected by a genotype and growing environment (interaction of year with locality). The highest values of arabinoxylans and beta-glucans were determined in the grain samples of hull-less lines (KM 1057: 6.16% of arabinoxylans and KM 2084: 6.41% of beta-glucans) and on the contrary, the lowest values of arabinoxylans were found in the grain of hull-less variety AF Lucius (3.85%) and lowest amounts of beta-glucans were found in malting variety Radegast (3.92%). The samples of the growing technology without fungicide treatment had on average more arabinoxylans and beta-glucans than the fungicide non-treated ones.  |9 eng 
530 |a Dostupné též na internetu 
546 |a Anglický text, anglický abstrakt a souhrn 
650 0 9 |a CEREAL CROPS 
650 0 9 |a SPRING CROPS 
650 0 9 |a HORDEUM VULGARE 
650 0 9 |a BARLEY 
650 0 9 |a GRAIN 
650 0 9 |a CHEMICAL COMPOSITION 
650 0 9 |a CARBOHYDRATE CONTENT 
650 0 9 |a POLYSACCHARIDES 
650 0 9 |a XYLANS 
650 0 9 |a GLUCANS 
650 0 9 |a GENOTYPES 
650 0 9 |a VARIETIES 
650 0 9 |a CULTURAL METHODS 
650 0 9 |a TECHNOLOGY 
650 0 9 |a CROP MANAGEMENT 
650 0 9 |a ENVIRONMENTAL FACTORS 
650 0 9 |a PRODUCTION LOCATION 
650 0 9 |a HABITATS 
650 0 7 |a obilniny  |7 ph115526  |2 czenas 
650 0 7 |a jarní plodiny  |2 agrovoc 
650 0 7 |a ječmen setý  |7 ph230281  |2 czenas 
650 0 7 |a ječmen  |2 agrovoc 
650 0 7 |a zrno  |2 agrovoc 
650 0 7 |a chemické složení  |2 agrovoc 
650 0 7 |a obsah glycidů  |2 agrovoc 
650 0 7 |a polysacharidy  |2 agrovoc 
650 0 7 |a xylany  |2 agrovoc 
650 0 7 |a glukany  |2 agrovoc 
650 0 7 |a genotypy  |2 agrovoc 
650 0 7 |a odrůdy  |2 agrovoc 
650 0 7 |a metody pěstování  |2 agrovoc 
650 0 7 |a technologie  |2 agrovoc 
650 0 7 |a agrotechnika  |2 agrovoc 
650 0 7 |a environmentální činitelé  |2 agrovoc 
650 0 7 |a umístění výroby  |2 agrovoc 
650 0 7 |a stanoviště  |2 agrovoc 
651 7 |a Branišovice (Brno-venkov, Česko)  |7 ge443476  |2 czenas 
651 7 |a Žabčice (Česko : oblast)  |7 ge134630  |2 czenas 
651 7 |a Kroměříž (Česko : oblast)  |7 ge129683  |2 czenas 
653 0 |a 2009-2011 
700 1 |a Ehrenbergerová, Jaroslava,  |d 1944-  |u Mendelu v Brně  |7 xx0045086  |4 aut 
700 1 |a Cerkal, Radim,  |d 1974-  |u Mendelu v Brně  |7 xx0036871  |4 aut 
700 1 |a Benešová, Karolína  |u Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Brno  |7 uzp2010555071  |4 aut 
700 1 |a Vaculová, Kateřina,  |d 1953-  |u Agrotest fyto, Kroměříž  |7 xx0021787  |4 aut 
773 0 |t Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis  |x 1211-8516  |g Roč. 62, č. 3 (2014), s. 553-560  |q 62:3  |9 2014 
856 4 1 |u https://doi.org/10.11118/actaun201462030553  |q text/pdf  |y Plný text  |4 N 
910 |a ABA009  |x czpb000156116 
990 |a RS 
998 |a http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001554670&local_base=ANL