The Effect of Genotype, Sex and Intramuscular Fat Content on the Colour of Pork

To chci

The goal of this experiment was to establish the effect of genotype, sex and intramuscular fat (IMF) content in the musculus longissimus lumborum et thoracis (MLLT) on the colour of pork. The values of meat colour parameters were balanced in both gilts and barrows without significant differences (p < 0.05). The average value of the lightness parameter L* was celý popis

Uloženo v:

Podrobná bibliografie

Hlavní autor
Libor Sládek, 1974-
Další autoři
Eliška Dračková
Typ dokumentu
Články
Fyzický popis
3 ilustrace
Publikováno v
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. -- ISSN 1211-8516. -- Roč. 68, č. 1 (2020), s. 101-108
Témata
Popis jednotky
3 tabulky
Bibliografie
Seznam literatury na s. 106-108,

:


MARC

LEADER 00000naa a2200000 i 4500
001 czpb000179903
FMT A N
LDR 0 0 |0 0naa a22 i 4500 
003 CZ PrUZP
005 20200804125654.0
007 ta
007 cr cn |||||
008 200414s2020 xr a f b 0000 0 eng d
040 |a ABA009  |b cze  |e rda 
072 7 |a 636  |x Chov zvířat. Živočišná výroba  |2 Konspekt  |9 24 
072 7 |a 637  |x Živočišné produkty  |2 Konspekt  |9 24 
080 |a 636.4.033  |2 MRF 
080 |a 636.05  |2 MRF 
080 |a 637.5'64  |2 MRF 
100 1 |a Sládek, Libor,  |d 1974-  |7 xx0053895  |u Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakulta, Ústav chovu a šlechtění zvířat  |4 aut 
245 1 0 |a The Effect of Genotype, Sex and Intramuscular Fat Content on the Colour of Pork /  |c Libor Sládek, Eliška Dračková 
300 |b 3 ilustrace 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a jiný  |b nz  |2 rdacarrier 
500 |a 3 tabulky 
504 |a Seznam literatury na s. 106-108,  |b 46 záznamů 
520 3 9 |a The goal of this experiment was to establish the effect of genotype, sex and intramuscular fat (IMF) content in the musculus longissimus lumborum et thoracis (MLLT) on the colour of pork. The values of meat colour parameters were balanced in both gilts and barrows without significant differences (p < 0.05). The average value of the lightness parameter L* was 61.35 ± 5.31 in barrows in our research and 60.14 ± 4.94 in gilts. The percentage of yellow spectrum b* ranged within a narrow zone of from 13.67 ± 2.14 (gilts) to 13.88 ± 2.02 (barrows). The colour saturation value (C*) for meat from barrows (14.42 ± 2,33) differed by just 0.21 from the meat from gilts (14.21 ± 2.51). The lightest meat with the highest L* value, was from pigs to be slaughtered with the highest IMF content (5.00 to 9.50%) 62.53 ± 4.26, or the group with a IMF content of 3.00 to 3.99% (62.12 ± 4.96). The lightness value was lowest (58.73 ± 5.43) in the group with the lowest IMF content (1.85 to 2.99%). To establish the effect of genotype on the colour of pork two hybrid combinations were monitored: (CLW × CL) × D and (CLW × CL) × (D × BL). Different paternal lines in the groups did not affect any of the meat colour indicators significantly.  |9 eng 
530 |a Dostupné též na internetu (ISSN 2464-8310) 
546 |a Anglický text, anglický abstrakt 
650 0 9 |a SWINE  |2 agrovoc 
650 0 9 |a gilts  |2 agrovoc 
650 0 9 |a BARROWS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a BREEDS (ANIMALS)  |2 agrovoc 
650 0 9 |a CROSSBREDS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Breeding lines  |2 agrovoc 
650 0 9 |a FATHERS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a GENOTYPES  |2 agrovoc 
650 0 9 |a SEX  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Factor analysis  |2 agrovoc 
650 0 9 |a MUSCLES  |2 agrovoc 
650 0 9 |a PORK  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Meat quality  |2 agrovoc 
650 0 9 |a COLOUR  |2 agrovoc 
650 0 9 |a LIPID CONTENT  |2 agrovoc 
650 0 9 |a ADIPOSE TISSUE  |2 agrovoc 
653 0 |a intramuskulární tuk 
650 0 7 |a prasata  |2 agrovoc 
650 0 7 |a prasničky  |2 agrovoc 
650 0 7 |a vepři  |2 agrovoc 
650 0 7 |a plemena zvířat  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kříženci  |2 agrovoc 
650 0 7 |a šlechtitelské linie  |2 agrovoc 
650 0 7 |a otcové  |2 agrovoc 
650 0 7 |a genotypy  |2 agrovoc 
650 0 7 |a pohlaví  |2 agrovoc 
650 0 7 |a faktorová analýza  |2 agrovoc 
650 0 7 |a svaly  |2 agrovoc 
650 0 7 |a vepřové maso  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kvalita masa  |2 agrovoc 
650 0 7 |a barva  |2 agrovoc 
650 0 7 |a obsah lipidů  |2 agrovoc 
650 0 7 |a tukové tkáně  |2 agrovoc 
700 1 |a Dračková, Eliška,  |u MENDELU v Brně, AF, Ústav chovu a šlechtění zvířat  |4 aut 
773 0 |t Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis  |x 1211-8516  |g Roč. 68, č. 1 (2020), s. 101-108  |q 68:1  |9 2020 
856 4 1 |u https://acta.mendelu.cz/media/pdf/actaun_2020068010101.pdf  |4 N  |9 HTM 
LKR |a ITM  |b 97179  |l UZP50  |y 2020 
CAS |a a 
910 |a ABA009  |t rs 
SIF |z DN  |d 20200414